Tuesday

Lekkere gerechtjes

Ik heb een paar gerechten die ik lekker vind om te maken en ik graag wil bewaren ergens, en waar dan beter dan op het web ;).

Het zijn gerechten die bijzonder zijn, of niet, bewerkelijk, makkelijk, snel, tijdrovend, gezond of juist super zoet of vet. Sommige herinneren me aan momenten of plaatsen en vind ik daarom zo fijn om te eten en te koken. Enfin: gerechten die ik dus af en toe weer op moet zoeken en dan denk ik shit wat was ook al weer het recept. Hier volgt een rijtje van de gerechten die ik wil bewaren ;)

Okrasoup met bieflappen en garnalen. šŸ¦ 
Nodig:
100gr garnalen (geblancheerd), bieflap (100-200 gram of meer naar wens), ongeraffineerde palmolie, okra (uit de vriezer, of vers), gefrituurde visjes.

How to make okro soup

  • Start by creating a base stock for the okro soup by boiling the roast turkey or any other meat of choice with salt, seasoning cube, and onions. Cook till tender. Je kunt ook gewoon bouillon blokje gebruiken! 
  • While the meat is boiling, mince half of the onions in a food processor or a chopper and slice the other half. Set aside
  • Mince the red bell pepper and habanero pepper in the chopper and set aside
  • Once the meat is tender, add the minced pepper, onions, and leave to cook for about 10 minutes.
  • Shred and add the washed dry fish and leave to soften for about 5 minutes.
  • Add the palm oil and the shrimp and the minced and sliced okro. Leave to cook for about 3 to 5 minutes, depending on how crunchy you want the okro to be.
  • Take away from heat immediately and serve.

Koolhydraatarme Sukadelappen met gochujang
1200 gram sukadelappen, 2 el psyllium husk, 2 uien, 3 tenen knoflook, geraspte gember (5cm)1  runderfond / vleesfond (350 ml), 80 ml sojasaus, 75 ml appelazijn of andere fruitige azijn, 1 volle eetlepel gochujang (meer of minder naar smaak).  (4 el sesamolie) 4 el geroosterde sesamzaadjes
  • Snijd de sukadelappen in blokjes van 1 cm en kruid met peper (geen zout, de fond en en sojaysaus geven genoeg smaak / fond). Verhit een 5-6 el ongeraffineerde palmolie in een  stoofpan en bak hierin het vlees rondom bruin. 
  • Voeg gesnipperde  uien toe aan het vlees in de pan en bak  mee. Rasp de knoflook en gember en roer deze door de vlees ui mix. 
  • giet dan de de sojasaus, runderfond, appelazijn, gochujang, sesamolie erbij en roer alles even door. Doe het deksel op de pan en stoof voor zo'n 3 tot 4 uur of totdat het vlees zo zacht is dat het uit elkaar valt. Zorg dat de temperatuur rond de 75-85 graden is (niet boven 90 komt en boven 72, dan wordt het lekker zacht vlees! Als het vlees zacht is (proef) haal dan het vlees uit de pan en kook de saus wat in. Voeg evt psyllium toe om in te dikken. Als gewenste dikte is bereikt, gooi de sesam er door heen en het vlees terug. Eten maar!


Midye
Dit zijn gewoon mosselen gevuld met rijst en citroensap. Heel lekker, je eet het koud. Ooit gemaakt met oud en nieuw ofzo, ik ken het als streetfood uit Istanbul toen ik daar woonde. Je kan ze per stuk kopen en ter plaatse uit de schelp eten. Heerlijk als snackje onderweg! 

Frafra Ayoayo Soup with Kokonte || Frafra Leaf Soup || Ademe || Jute Leaf Soup || Ewedu
Soup met groundnutpaste en groene leaves (naam Van de leaves kun ik niet vinden, die ik altijd at was een lokale variant?  Niet te krijgenā€¦) in elk geval zoek een recept en bereid het met rauwe pinda en ongeraffineerde palmolie.
Waakye met shito
nog zoā€™n lekker recept om te lunchen! At het met deze toppings (naast shito:) gekookt ei , gekookte spaghetti en soms wat rauwkost erbij (geraspte wortel ofzo)
Koose
Dit is ook een streetfood maar dan uit noord Ghana . Gefrituurde ogenbonen puree, die je eet met een pittig rood zout waar je in dipt. Het heeft een unieke smaak die echt verslavend is (als je van hartig houdt als ik).
Ik kocht dit vaak op het busstation in bolga(tanga).

INGREDIENTS

  • 1 1/2 cups black-eyed peas (dried or cowpeas)
  • 1 medium onion
  • 1 inch piece ginger
  • 1/2 to 1 scotch bonnet pepper (or habanero pepper)
  • 1/2 cup water (to blend)
  • 1 level teaspoon salt (flaked sea salt)
  • 4 cups vegetable oil (for frying)
  • 1. Prepare the beans by soaking and de-hulling them 2 days in advance.

    3

    2. Place the beans into a sturdy blender and begin to pulse until smooth. Add 1/4 cup of water at a

    4

    time to facilitate the blending process.

    5

    3. Add the onion, ginger and scotch bonnet pepper to the blender and pulse until smooth. Add the sea

    6

    salt flakes and mix into the batter.

    7

    4. Heat up the cooking oil in a small to medium sized sauce pan. Test the readiness of the oil by

    8

    adding a shaved piece of ginger. If it sizzles and rises to the top, the oil is hot enough.

    9

    5. Using a tablespoon to scoop the batter, spoon about 5 tablespoons of batter into the oil. You will

    10

    see them puff up into round balls. Fry and allow to cook for 3 to 4 minutes. Turn them in the oil to

    11

    ensure they are evenly browned.

    12

    6. Once cooked, scoop them out of the oil and allow to drain on a paper towel. Serve as a snack with

    13

    a pepper sauce such as sauce rouge as pictured, or a tomato gravy. You can also enjoy it the

    14

    traditional Hausa breakfast way, with porridge known as Hausa koko or ogi pap

Paella van mijn vader 
Chili con carne van mā€™n moeder
Omaā€™s stoofvlees met runderriblappen 
Als ik vlees eet, vaak een stoof van rund. Dit is een stoofpotje met oa wijn, peperkoek, paprika,  laurier en tijm. Heerlijk lekker, ook om in te vriezen. Ik maak dit vaak als ik een voorraadje jus (met vlees) wil maken . Ik hou niet van dat droge draadjes vlees dus ik stoof het heel lang op wat lagere temperatuur :)! Ook wrijf ik niet teveel zout in het vlees want dan wordt alles super zout (ook al met het bouillonblokje erbij)z
  1. 700 gram runderriblappen
  2. 2 el olijfolie
  3. 40 gram roomboter
  4. 250 + 100 ml rode wijn (en een extra glas rode wijn)
  5. 2 gele uien, 1 rode ui
  6. halve paprika (kleur maakt niet zoveel uit)
  7. 2 teentjes knoflook
  8. 1 runderbouillonblokje + 250 ml heet water
  9. peper
  10. zout
  11. 2 laurierbladen (bij gedroogde laurierbladen gebruik je er 4)
  12. bosje verse tijm
  13. 1 plak ontbijtkoek
  1. Wrijf de runderriblappen aan beide zijden goed in met peper en zout. Ik gebruik zeezout en zwarte peper.
  2. Zet een braadpan op het vuur. Laat de pan goed heet worden. Doe de olijfolie en boter hierbij. Als de boter gesmolten is leg je de runderriblappen in de pan. Braad de riblappen aan beiden zijden mooi bruin om het vlees dicht te schroeien.
  3. Snijd de uien en paprika in dunne reepjes.
  4. Als het vlees goed is dichtgeschroeid en mooi bruin is aan beide kanten, doe je de uien en paprika bovenop het vlees. Knijp met een knoflookpers de knoflook in de pan uit. Als je geen knoflookpers hebt kan je de knoflook ook heel fijn hakken. Bak het vlees nog 5 minuten met de uien, paprika en knoflook in de pan. Keer het vlees hierbij regelmatig even om.
  5. Los het bouillionblokje op in 250 ml heet water. Als ik begin te koken, doe ik de waterkoker altijd aan, dan heb je altijd heet water binnen handbereik. Doe de bouillion bij het vlees.
  6. Schenk vervolgens 250 ml rode wijn in de pan.
  7. Voeg de laurierbladen en tijm toe.
  8. Doe de deksel op de pan. Draai het vuur op het laagste standje en laat alles 2 uur lang lekker pruttelen.
  9. Neem nu even tijd voor jezelf en drink dat extra glas rode wijn op. šŸ˜‰ Je moet toch 2 uur wachten, vooruit neem nog maar een glaasje...maar drink niet alles op je hebt zo nog wijn nodig in het recept.
  10. Schenk na twee uur de resterende 100 ml rode wijn toe aan het vlees.
  11. Verkruimel het plakje ontbijtkoek en doe dit bij het vlees. Zorg ervoor dat de verkruimelde ontbijtkoek goed oplost in de saus.
  12. Doe de deksel weer op de pan en laat het vlees nog een half uurtje sudderen.
  13. Haal na het half uur de riblappen uit de pan. Leg ze op een vleesschaal.
  14. Kook de jus nog een minuut door, terwijl je goed in de pan roert.
  15. Neem de pan van het vuur. Zeef de jus. Druk met de achterkant van een lepel de uien, paprika en kruiden door de zeef, totdat je alle vocht eruit hebt gezeefd. Hiermee zorg je dat alle smaken door de zeef gaan en in de jus terecht komen.
  16. Schenk de jus uit over de riblappen op de schaal. De resterende jus kan je in een juskom serveren bij de maaltijd.

Witte vis in tomaten saus van Simpel-Ottolenghi.
Lekker gerecht met tahin, lekker warm! Heb het nooit meer zo lekker gekregen als de eerste keer dat ik het maakte (weet niet meer welke vis ik toe. Gebruikte). Maar ik blijf volhouden šŸ˜… 
Torta Carina van Blue Band 
Dit is een heerlijk machtige chocolade taart, al is het meer een soort brownie qua structuur. Ik vond dit recept in een blue band boekje dat ik als tiener van mā€™n moeder kreeg. Een paar jaar geleden maakte ik het met een vriendin Hester, op een van onze regular taart bak dates. 
Brownies met walnoot en witte chocola van nigella lawson/Lauraā€™s bakery.
Paar jaar terug ā€œontdektā€. Vond brownies nooit lekker maar deze zijn te goed. šŸ‘ ik gebruik wel wat minder suiker want ik hou niet van te zoet.
  • 375 gram zachte boter
  • 375 gram pure chocolade
  • 6 grote eieren
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 500 gram fijne kristalsuiker
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram gehakte walnoten
  • 150 gram gehakte witte chocolade
Verwarm de oven vast voor op 180 Ā°C (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakblik met bakpapier. Je hebt een flinke vorm nodig van ongeveer 33Ɨ23 centimeter en zoā€™n 5,5 centimeter hoog.
  • Neem een steelpannetje waarin je de boter en pure chocola laat smelten. Zet het vuur laag want het gaat snel als het eenmaal begint te smelten. Wanneer alles gesmolten is laat je het in het pannetje wat afkoelen.
  • Terwijl het chocolade-boter mengsel staat af te koelen doe je in een kom de suiker, eieren en vanille extract bij elkaar. In weer een andere kom (ja, je hebt straks genoeg afwas) zet je vast de bloem met het zout klaar.
  • Wanneer je pannetje met de chocola en boter wat is afgekoeld kun je het aan het ei-suiker mengsel toevoegen. Als je dit goed hebt gemengd voeg je de bloem en het zout toe.
    • Ondanks dat het beslag er al heerlijk uit ziet zijn we nog niet klaar. De witte chocolade en walnoten kun je nu toevoegen. Wanneer dit er ook bij zit kun je het beslag in de vorm gieten.
    • De vorm schuif je in de oven en haal je er pas na 25 minuten weer uit.
    • Deze baktijd ligt overigens erg aan de vorm die je gebruikt, ikzelf heb een grote dikke stenen ovenschaal gebruikt waardoor het bij mij veel langer duurde voordat de brownie klaar was, pas na zoā€™n 50-55 minuten. Als je een aluminium bakpan gebruikt zal het veel sneller gaan. Hou het wel goed in de gaten want je wilt je brownies klef hebben en niet droog. Als de bovenkant bleekbruin is gedroogd, maar in het midden nog donker en compact is je brownie klaar. Denk er ook bij na dat je brownie nog gaarder wordt als je hem uit de oven hebt gehaald.

Melanzane alla parmigiana 
Heerlijke siciliaans gerecht. Maakte dit voor t eerst voor een vriendin tijdens haar kraamweek, als kraamcadeau. Helaas was ze allergisch voor aubergine, maar goed. Van de week weer gemaakt, en dan deze variant van foodhunting Italia (met wat minder aubergine dan in t recept staat 3ā€™ zonder basilicum). Een hit en ook geschikt voornkoolhydraat arme eters / diabetici. De mozzarella scheur ik trouwens - niet snijden. En de tomaten saus kook ik eigenlijk niet heel ver in. 
  • 6 stuks aubergines in de lengte in dunne plakken gesneden
  • 4 blikken gepelde tomaten
  • 4 tenen Knoflook geperst
  • 2 eetlepel gedroogde oregano
  • 4 bollen mozzarella Je kunt het beste buffelmozzarella nemen
  • 2 hand verse basilicum in stukjes gescheurd
  • olijfolie (extra vergine)
  • Parmezaamse kaas geraspt
  • Peper en zout Naar smaak
Snij de aubergine in lengte in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik. Ik gebruik hier zelf altijd een mandoline voor, zodat je heel mooie dunne plakken krijgt.
  • Leg de aubergineplakken in laagjes in een kom of vergiet en strooi tussen iedere laag een wat zeezout (wees niet te zuinig met het zout. Je wast het er later toch van af). Laat de aubergine minimaal een uur staan, zodat het vocht er uit kan trekken.
  • Maak de tomatensaus door de knoflook te persen en deze kort in wat olijfolie te bakken. Voeg de gepelde tomaten met het sap toe en doe de oregano erbij. Roer goed en laat langzaam pruttelen totdat de saus lekker dik is. Breng de saus op smaak met wat peper en zout.
  • Spoel de aubergineplakken goed af (anders wordt je gerecht te zout) en dep ze droog tussen twee theedoeken. Verwarm een grillpan en smeer de plakken met een kwastje in met wat olijfolie. Grill de aubergines aan beide zijdes totdat ze mooie bruine strepen hebben
    4. Snij de mozzarella in blokjes en scheur de basilicumblaadjes in iets kleinere stukjes
    5. Verwarm de oven op 175 graden. Nu ga je de parmigiana alla melanzane opbouwen. Begin met een dunne laag tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Leg daarop een laag aubergine. Schep wat tomatensaus op de aubergine en spreid dit dun uit. Verdeel hiervoer wat mozzarellablokjes en basilicum. Dek vervolgens af met een laag aubergine en herhaal hetzelfde liedje totdat de ingrediƫnte op zijn en de ingrediƫnten op zijn. Dek af met een laag aubergine en wat tomatensaus. Rasp nu naar smaak wat Parmezaanse kaas over de ovenschaal en zet 30 minuten in de oven.


No comments:

Post a Comment